Birkaç yıl önce 4 aile kış tatili için gittiğimiz Kartalkaya'da akşamları tabu oynardık. Sevgili arkadaşım Neslihan, eşi ve ablası ile karşı takımdandı. Sıra onlara geldiğinde Neslihan "Muhteşem" kelimesini bir dakikada anlattı. Ablasına dönerek sordu;
- Sen nasıl bir kadınsın?
- "Muhteşem".
Bu kadardı.
O gece bir güzel yenildik. Ama bundan sonra aile fertlerini ortak değil rakip yapmaya karar verdik.
Muhteşem Yüzyıl dizisi ile ortalık karıştı.
Tarihimiz elden gidiyor diye ortalığı kasıp kavuranlara tarihimizi ne kadar biliyoruz diye sormak lazım.
Bir dizi ile mi tarihimizi öğreneceğiz demeyin. Bu bir başlangıç olur. Tarihi anlatan belgesel olsa kimse izlemeyecek. En azından kurgu olduğu gerçeğini göz ardı etmeden bir diziyi izlemenin ne sakıncası var? diyerek tartışmaların dışına çıkayım.
Kanuni Sultan Süleyman'a çok fazla kanun çıkardığı için "Kanuni" denmiş.
"Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi" sözünün sahibi.
En uzun süre tahtta kalan Padişahımızmış. (46 yıl)
Fransa Kralı Fransuva'ya (François) yazdığı mektupla Fransa'da 100 yıl dansın yasaklanmasına neden olmuş.
Divan edebiyatına bir sürü şiirler kazandırmış.
Öğrencilik yıllarımda tarih dersinde Çok fazla sefer yaptığı için seferlerini ezberlemekte zorluk çektiğim Padişah.
Peki "Muhteşem" ismini nereden almış?
Fransa Kralı I. Fransuva (François) Pavie savaşında Germen kralına esir düşünce, elçisi vasıtası ile Sultan Süleyman'a yardın isteyen bir mektup yazıyor. Sultan Süleyman'da cevaben kendisine yardım edeceğini bildiren mektup yolluyor. Germen (Alman) Kralı Şarlken Osmanlı ve Fransa arasında kalacağını anlayınca Fransa Kralı I. Francois'i serbest bırakıyor. Bu olaydan sonra iki devlet arasında diplomatik bir dostluk başlıyor ve Fransızlar Sultan Süleyman'ın adına "Muhteşem" ekliyor.
Rivayete göre; Yaşlı ve yoksul bir kadının evi soyulur. Sultan süleyman'nın huzuruna çıkartılır. Yaşlı kadın; "Sultanım evimi soydular zararımı karşılayın." der. Sultan Süleyman sinirlenir. "Be kadın o kadar ağır bir uykuda uyuyup evin soyulduğu halde duymazsın. Bir de bana mı hesap soruyorsun?" Yaşlı kadın "Sen ki Cihan padişahısın ben seni uyanık bilip sana güvendiğim için derin derin uyudum" deyince Sultan Süleyman'ın gözleri dolar, kadına kendi hazinesinden yardım eder.
Bilmem hatırlayanınız var mı?
Rahmetli Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemde, Londra'da Kanuni Sultan Süleyman Sergisi açılmıştı. Açılışa Semra Özal'ın yaptığı bir sözcük hatası damgasını vurmuştu.
İngiltereyi temsilen Lady Diana'nın katıldığı davette konuşma yapan Semra Özal, Kanuni'nin adını İngilizce söylemeye çalışınca "Süleyman the law maker" diyeceğine "Süleyman the love maker" demiş, Lady Diana da dahil salonda gülüşmelere neden olmuştu. Yani kanun yapan diyeceğine aşk yapan anlamına gelen bir terim kullanmıştı.
O zamanlar bu olaya gülünüp geçildi. Şimdi olsa padişaha hakaret diye kıyamet kopmuştu.
Keşke biraz daha hoşgörülü olabilsek ne güzel olmaz mı?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder