19 Ocak 2011 Çarşamba

KISKANMAK


Derler ki insanlar kedilerine yakın hayatlar yaşayan insanları kıskanırlarmış. Komşuyu kıskanmak, arkadaşı, aile bireylerinden birini kıskanmak gibi. Yoksa Kimse gidip de Paris Hilton'u veya Prens William'ı kıskanmazmış.  (Onları kıskananlar da yakınlarından biridir herhalde.) 
"Ben kıskanmam" diyen yalan söylüyormuş. Doğuştan değil de sonradan kazanılan bu his ölene kadar bir şekilde varlığını sürdürürmüş.
Toplumda en çok konuşulan kıskançlık kadın erkek kıskançlığı olsa da hayatın her evresinde bir sürü konuda insanda kıskançlık hasıl olurmuş.
Kendi adıma kişiliğimin oluştuğu yıllardan itibaren bir sürü kişiyi kıskandığımı hatırlıyorum. Bazen birinin sadece saçını, çok yediği halde kilo almamasını, bulunduğu makamı, yaşadığı hayatı kıskandım. 
Uzmanlar aşırı kıskançlığı psikolojik bozukluk ve özgüven eksikliği olarak yorumluyorlar. Ve ekliyorlar "Kıskançlık insanın doğasında var ama abartmamak lazım."

Mine şöyle dedi;
"Sen şanslısın üç kızın var. Seni birbirlerinden kıskandıkları için hoş tutuluyorsun. Benimkinin rakibi yok o yüzden umurunda değiliz."
Şanslıyım evet. Onlara sahip olduğum için. Ama birbirlerini kıskandıklarını pek düşünmüyorum. Ben de üç çocuktan biriyim. Ama ne abimi ne de ablamı kıskandığımı hiç hatırlamıyorum. Belki de annem hepimize aynı mesafede davrandığı içindir.

"Kıskanmak"
Nahit Sırrı Örik'in aynı adlı ilk romanını Zeki Demirkubuz 2009 yılında sinemaya uyarlamış. Film sessiz sedasız gösterildi ve unutuldu. 
Sinemada izleme şansını elde ettim ama geçtiğimiz günlerde DVD'sini bulunca almadan edemedim.
Nahit Sırrı Örik bir kaç hikaye kitabından sonra ilk romanı Kıskanmak'ı yazmış fakat sağlığında kitap hiç ilgi çekmemiş.  Zeki Demirkubuz sinemaya uyarlayınca 2009 yılında abisini ve abisinin karısını kıskanan Seniha rolü ile Nergis Öztürk "Altın Portakal'da" En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanmış.
Konu 1930 yıllarında Zonguldak'ta geçiyor ve filmde aydınlık bir sahne hemen hemen hiç yok.
Benim izlediğim salonda birkaç kişi filmi yarım bırakıp çıkmıştı. 
Kış günü kasvetli filmle uğraşamam demeyin. Fırsat bulursanız Kıskanmak filminin izleyin.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder