16 Kasım 2015 Pazartesi

GÜRCİSTAN'A NEDEN GİDİLİR?


Avrupa'da bu kadar ülke varken, henüz onların hepsini gezmemişken duygusal bir bağınız, iş seyahatiniz yoksa turistlik amaçlı olarak Gürcistan'a neden gidilir?
Valla çok güzel gidilir. 
Öncelikle tıpkı Kıbrıs'a gider gibi nüfus cüzdanınızla gidebiliyorsunuz. Pasaport vize gerekmiyor. Seyahatiniz için öyle uzun günler ayırmanıza gerek yok. Mesafe kısa ve önceden gideceğiniz yerleri programladıysanız iki gün yetiyor. Avrupa kadar pahalı bir yer değil.
Ben baba tarafından Batum kökenliyim, Beyefendi de Gürcü. Doğal olarak biz kökenlerimizin bulunduğu coğrafyayı merak ettik. 
Gürcistan'ı araştırırken ilk aklımıza gelen yer Batum olduysa da, Başkent Tiflis'te karar kıldık.

Türk Hava Yollarının haftanın her günü Tiflis'e seferi var. Fakat Tiflis'e biraz haksızlık yapıp uçağı neredeyse Yeşilköy'ün dışına çıkartmışlar. Bizi uçağa götürecek arabalara bindiğimizde yol o kadar uzadı ki beyefendi ile kendi aramızda "herhalde Tiflis'e arabayla gideceğiz" diye şakalaştık. 
İstanbul- Tiflis arası yaklaşık 2.5 saat. 
Tiflis havaalanı TAV tarafından yapılmış, şehir merkezine uzaklığı 17 km. Havaalanının dışında taksiler bekliyor. Gelmeden önce yaptığım araştırmalarda taksimetre olmadığı için şoförler 20 Lari olması gereken yol için fazla ücret isteyebilirler, pazarlık yapın deniyordu. 
Allahtan bizi şehre götürecek olan şoför 20 Lari istedi ve pazarlığa gerek kalmadı. Bu arada Gürcistan para birimi Lari (GEL) bizim kurumuzdan biraz daha değerli. yani 1 Lari, 1.20 liraya denk geliyor.

Yol boyunca beyefendi şoförle gürcüce konuşarak şoförün sempatisini kazandı. Sadece yolda değil kaldığımız 2 gün boyunca hemen hemen hiç İngilizce konuşmadı. Kendisi Gürcüceyi güzel konuşamadığını söylese de benim ingilizcemden çok daha iyiydi. 
Tiflis 1 milyon 500 bin nüfuslu biraz Rus etkisine sahip, biraz bize benzeyen, ama bizlerden daha sakin insanların yaşadığı bir yer. Döndükten sonra öğrendiğime göre en emniyetli başkentlerin başında geliyormuş.
Rustaveli Caddesi en ünlü caddesi ve caddenin sağında solunda tarihi binalar, kiliseler, opera ve bale salonları var.

"Tbilisi Loves You" internet ağı  günde yarım saat boyunca ücretsiz kullanılabiliyor. Şehrin farklı bölgelerinde de ücretsiz internet ağları mevcut. 
Şehir içinde taksi ücretleri 5 Lari fakat taksi ile bir yere gitmeye pek ihtiyaç  duymadık, her yere yürüyerek gittik. 
Tiflis'te ne yenir?
İtiraf etmeliyim ki, ben yemek konusunda umutsuz vakayım. Gezmeyi, farklı kültürleri  bu kadar sevip de yemek konusunda  bir o kadar gelenekçi olduğum için önereceğim fazla bir yer yok. 
Haçapuri ve Hınkal bilinen gürcü yemeklerinden bazıları. Haçapuri bir çeşit peynirli pide. Yalnız peynirleri tuzsuz. Hınkal ise Çin mantısına benziyor, ben pek beğenmedim ama beyefendinin pek hoşuna gitti. 

Peki Tiflis'te nerelere gidilir?
Caddeleri çok geniş ve trafik çok az olmasından dolayı mı bilemiyorum ama bu şehirde trafik ışığı görmedim. 
Mother of Georgia; Bir elinde kılıç, diğer elinde üzüm olan kadın heykelinin bulunduğu teleferikle çıkılan seyir tepesi. Bu heykelin anlamı "şehre dost olarak geldiyseniz size şaraplarımızdan ikram edebiliriz. Düşman olarak geldiyseniz kılıcımız her zaman hazırdır." 

Mitatsminda Parkı: Füniküler ile çıkılan bir tepe üzerine kurulmuş büyük bir park. İçinde balmumu müzesi, dönme dolaplar, oyun parkları, orman içinde yürüme parkurları, irili ufaklı restoranlar, Tiflis'i daha geniş açıdan görmenizi sağlayan seyir terası bulunuyor. 
Biz buraya bayıldık...
Öyle uzun uzun şehri seyrettik, bin bir düşünceler içinde.

Tepeden şehri seyrederken Bizans - Hazar ordusunun ele geçirdiği Tiflis'i, Selçuklu ordularının ele geçirdiği Tiflis'i, Moğol istilasındaki Tiflis'i, Osmanlı- Safevi savaşlarında sürekli el değiştiren Tiflis'i, Rus egemenliği altındaki Tiflis'i ve nihayet özgürlüğünü kazanmış, yorgun ama umudunu yitirmemiş Tiflis'i görmek gerekirmiş dedik.
Ünlü yazar Şota Rustaveli'nin kraliçe Tamar'a olan ümitsiz aşkını öğrendik Kura nehri kıyısında bir sahaftan aldığımız kitaptan. 
Sonra Uzaklarda gözümüze çarpan kiliselerin siluetleri... 
Keşke dedim  bir iki cami de görünseydi bu siluetlerin arasında Selçuklu ve Osmanlıdan kalan...