1 Kasım 2010 Pazartesi

BİR KAPSÜL MUTLULUK


Bundan 10 yıl kadar önce 26 yıllık evliliğini noktalayan bir arkadaşım güle neşe ziyaretime geldiğinde çok şaşırmıştım. Ayrıldığı eşini hala sevdiğini ama artık birbirlerine tahammül edemediklerini biliyordum ama bu kadar duyarsızlık da fazlaydı. Ota çöpe bu kadar gülen arkadaşımdan kıllandığımı anlayınca ağzındaki baklayı çıkardı.
Prozac.. Namı değer "Mutluluk hapı."
Arkadaşım mutluydu mutlu olmasına ama garip bir durum vardı üzerinde. Duygularını kaybetmiş, "Amaaan boşverr." tarzında yaşıyordu. 
İlk kez adını arkadaşımdan duyduğum Prozac satışları 11 Eylül saldırılarından sonra  Amerika'da tavan yapmış. Orta halli bir müessese olan Lilly firması bu satışlarla Amerika'nın önde gelen şirketleri arasına girmiş.

Ben bu bilgilerimi çevreyle paylaşırken bir de ne göreyim Antidepresan kullanmayan o kadar az kişi var ki şaşkınlığım daha da arttı. Son 10 yıl içinde tanıdığım hemen herkes bir kez de olsa antidepresan kullanmış.
- Çok canım sıkılıyor.
- Al sana sinir hapı.
- Durduğum yerde ağlıyorum
-Bir Pasifilora al geçer.
-Uykularım düzensiz.
- Kesin antidepresan almalısın, uyutur.

Sokağa çık, açık havada yürüyüşler yap, arkadaşlarınla kahve iç, birine iyilik yap, uzun süredir aramadığın bir yakınını arayıp hal hatır sor, örgü ör, kitap oku, dua et, spor yap....yerine, Prozac al, Cipram iyidir, yok sana pasifilora iyi gider, yok yok sen en iyisi zanax al kilo da almazsın konuşmaları yapıyoruz.
İki yıl önce arkadaşımla emlakçıya gittik. Bir kaç ev gezmemiz gerekiyor. Arkadaşım  hareketleri, konuşmaları ile tam sarhoşlar gibi. Ben antidepresan aldığını biliyorum ama emlakçı garip garip bakıyor. Bir binaya girdik. Bakacağımız boş evin anahtarı yangın dolabının içindeymiş. Ev sahibi oraya bırakmış. Arkadaşım dalgın dalgın yangın dolabından anahtarı alırken birden yangın hortumu makarasından boşaldı. Metrelerce hortum gürültüyle yere saçılırken arkadaşım ve ben gülmeye başladık. Emlakçı ikimize de şaşkın gözlerle baktıktan sonra; "Siz eve bakın anahtarı da aynı yere koyun, beğenirseniz arayın beni." diyerek çekti gitti.
Arkadaşım içtiği ilacın etkisi ile bense namaz kılan ve içkiden nefret eden arkadaşımın emlakçının gözünde sarhoş gibi algılanmasına güldüm. Biz gülmekten evi falan gezemedik. 

Peki ben kullandım mı?
Evet.
Sıkıntılı bir dönemimde bir süre kullandım. Gülmedim, sarhoş gibi gezmedim, mutluluk vermedi. Keşke verseydi. Bunun yanında Prospektüslerdeki bütün yan etkileri yaşadım. Uykuda düzensizlik, Sinirlilik, dalgınlık, sıkıntı. Yani antidepresan beni depresyona soktu iyi mi?
Şimdi daralınca dışarı çıkıyorum, kitap okuyorum, blog yazıyorum, beni sıkacak insanlardan uzaklaşıyorum, antidepresana vereceğim para ile arkadaşlarımla sohbet eşliğinde kahve içiyorum.
..
Bu arada Lilly ilaç Prozac ile dünyadaki insanlara mutluluk sağladığı için değil ama "Tüberkiloz çalışmaları" dolayısı ile, Birleşmiş Milletler tarafından; "Dünya İş Ve Kalkınma" ödülüne layık görülmüş.





2 yorum:

lalin.askin dedi ki...

Yengecim umarım hasta falan değilsindir...Kaç gündür hiçbir şey yazmıyorsun...Her saat başı büyük bir heyecanla açıyorum ama yoksun...Çok özlettin kendini...Kadife yanaklarından hasretle öpüyorum...Muck...

selma dedi ki...

sevgili şölen.
Ankara'daydım yeni döndüm.
Aranmak çok güzel bir şey. Teşekkür ederim. Sevgilerimle..